Ikan keli adalah sejenis ikan air tawar yang banyak terdapat di Malaysia . Ikan keli boleh didapati di kebanyakan sawah padi, sungai kuala dan tasik.Sekarang ini ikan keli mula diternak di dalam kolam buatan dan dikomersial. Ikan keli menjadi hidangan yang diminati ramai kerana rasanya yang enak dan berkhasiat ikan keli terdiri dari pelbagai jenis spesies iaitu keli bunga, keli kayu, keli esotik dan keli memah. Ikan keli juga boleh dimasak mengikut pelbagai citarasa anda. Dari goreng kosong, goreng berlada, masak lemak hinggalah asam pedas. Amat menyelerakan. Apatah lagi ikan keli mengandungi kandungan nutrien yang baik terutama omega-3 yang ternyata amat baik untuk perkembangan otak. Jadi, ia amat baik untuk tumbesaran anak-anak. Saya sendiri telah mengamalkannya untuk anak kembar saya, sejak berusia 7 bulan saya mencampurkan ikan keli yang telah digoreng ke dalam bubur nasinya.
Ok, berbalik semula kepada ternakan ikan keli kitaIkan keli boleh diternak dalam kolam besar, kanvas atau sekadar dalam kolah..Untuk menjadikan ternakan keli ini sebagai komersial, pengusaha perlu sekurang2nya menternak 100 ribu ekor bagi satu spesies ikan keli. Kolam ternakan boleh di disediakan dalam bentuk kolam tanah, kolam simen dan juga kolam kanvas. Ikan keli di beri makan seperti pellet, daging atau lemak ayam, ikan baja atau roti. Ikan lebih gemar makanan berbentuk pepejal. Namun, sudah terbukti dengan memakan pellet, tumbesaran ikan keli menjadi lebih baik dan kandungan lemak nya amat kurang. Dan ikan yang diberi makan pellet amat sesuai untuk dijadikan produk hiliran seperti ikan kering,ikan keli salai, serunding dan sardin. Ini kerana isinya yang pejal dan tidak mudah terurai.
Ok, berbalik semula kepada ternakan ikan keli kitaIkan keli boleh diternak dalam kolam besar, kanvas atau sekadar dalam kolah..Untuk menjadikan ternakan keli ini sebagai komersial, pengusaha perlu sekurang2nya menternak 100 ribu ekor bagi satu spesies ikan keli. Kolam ternakan boleh di disediakan dalam bentuk kolam tanah, kolam simen dan juga kolam kanvas. Ikan keli di beri makan seperti pellet, daging atau lemak ayam, ikan baja atau roti. Ikan lebih gemar makanan berbentuk pepejal. Namun, sudah terbukti dengan memakan pellet, tumbesaran ikan keli menjadi lebih baik dan kandungan lemak nya amat kurang. Dan ikan yang diberi makan pellet amat sesuai untuk dijadikan produk hiliran seperti ikan kering,ikan keli salai, serunding dan sardin. Ini kerana isinya yang pejal dan tidak mudah terurai.
Hasil ikan keli oleh dituai (harvest) selepas 60-90 hari selepas di lepaskan dalam kolam. Dalam pada itu, perlu dilakukan pengasingan (grading) sekurang-kurangnya 2 minggu sekali bagi memastikan ikan dapat di gredkan mengikut saiznya. Purata berat sekitar 200gram sekilo(saiz 5-6 ekor sekilo) dan dijual sekitar RM3 sekilo. Pada masa ini disebabkan permintaan semakin meningkat harga boleh mencecah antara RM4.50-RM5 sekilo di pasaran terbuka.
Industri ternakan ikan keli ini adalah adalah satu industri yang menguntungkan pada masa ini dan masa akan datang. Memandangkan permintaan tinggi, pulangan yang cepat dalam 3 bulan, tidak memerlukan ruang yang besar dan kos penyelengaaraan yang rendah dan lebih jimat jika diproses sendiri, menjadikan industri lebih menguntungkan jika diusahakan. Selain untuk masakan ikan keli boleh juga diproses dagingnya seperti surimi,ikan salai dan sardin.
No comments:
Post a Comment